fredag 5 december 2014

Margarin

I dagens Metro kunde man läsa om kemikalier i margarin. En artikel där Livsmedelsverkets enhetschef, Martin Lindholm, säger att det är god marginal på gränsvärdena på samtliga kemikalier (bl.a. aceton, hexan, heptan, glykol, metanol, fosforsyra och svavelsyra) som finns i margarin.


Det kommer genast upp tre frågor i mitt huvud.
  1. Varför ska vår mat innehålla kemikalier överhuvudtaget?
  2. Har det gjorts några studier på hur totalen av dessa kemikalier påverkar oss och vid vilken dos?
  3. Är det säkerställt att dessa kemikalier inte ansamlas i kroppen och ställer till det på lång sikt?
Snusket i margarinfabrikerna och andra tveksamheter kring margarintillverkningen avslöjades för ett par år sedan i en artikel i Aftonbladet. Läs och begrunda! Glädjande nog sjunker försäljningen av t.ex. Lätta, Milda, Becel och Flora och försäljningen av vanligt smör ökar. Margarinet reas ut eller t.o.m. skänks bort i butikerna.

Dessutom smakar inte margarin särskilt gott. Vissa sorter är värre än andra. När man tänker på att smaken kommer ifrån artificiella smakämnen blir det inte direkt godare.

Om margarin på Kostdoktorn

2 kommentarer:

  1. http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=586

    Smör 1977

    /Gäst

    SvaraRadera