torsdag 11 december 2014

Kosttillskott - behöver man det?

Jag äter varierat och massor med grönsaker så i princip tror jag att jag får i mig det mesta jag behöver. Fast några tillskott äter jag ändå, det som är svårt att få i sig tillräckligt via kosten eller annat som jag misstänker att jag har brist på.

Först och främst D-vitamin. Som de flesta vet bildas D-vitamin i huden vid solbestrålning. 15-30 minuter räcker under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret har vi svårt att bilda tillräckligt med D-vitamin därför är det bra att ta tillskott. Läs mer om D-vitamin här. Jag brukar använda D3-vitamin från Holistic, 5000 IE om dagen.Magnesiumbehovet kan öka vid D-vitaminintag. Jag hade en del problem med vadkramp och kryp i benen så jag bestämde mig för att prova och har sedan fortsatt. Även här använder jag Holistic. 4 kapslar varje kväll = 480 mg. Mer info om Magesium här.

Omega 3 började jag ta för att jag började få ganska mycket eksem och sprickor i mungiporna i somras. Provade för att se om det kunde hjälpa. Insåg att jag nog inte äter tillräckligt mycket fisk för att få i mig tillräckligt på naturlig väg. Sedan är det det där med balansen mellan det inflammationsskapande Omega 6 och det nyttiga Omega 3. Vi bör se till att få i oss mer Omega 3 än Omega 6. Jag har använt lite olika märken, det senaste, från PurePharma O3, innehåller höga halter av både DHA och EPA. Tar 3 kapslar om dagen.

B-vitamin Omega 3 påverkade inte mina eksem och munsår märkbart. Vid ett besök på apoteket pratade jag med en kvinna som jobbar där om munsåret och hon nämnde B-vitaminbrist som en tänkbar orsak. Började äta Mega B-komplex från Holistic, en kapsel om dagen, och efter en vecka var mina eksem och munsår mycket bättre. Det är nu ca 1 månad sedan och nu är alla eksem borta.

Förutom dessa tillskott tar jag 1/2 tsk vanligt bordsalt i ett stort glas vatten varje morgon. Saltbrist fick jag konstaterat hos läkare för ett år sedan och saltbrist är ganska vanligt när man äter LCHF. Dels för att man inte äter så mycket skräpmat som ofta innehåller mycket salt och dels för att man inte binder vatten i kroppen på samma sätt. Saltet spolas helt enkelt ut.

Det här funkar bra för mig just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar