torsdag 26 februari 2015

Svensk sjukvård

I somras fick jag plötsligt mycket eksem på hals och dekolletage. Fick även munsår, jobbiga sprickor i mungiporna. Jag hade haft eksem till och från runt ögonen i flera år, men aldrig så här. Det smärtade och sved. Till slut gick jag till läkare. Hon sa att eftersom jag hade böjveckseksem som barn är jag atopiker och sånt kan blossa upp när som helst. T.ex. när man har det stressigt i livet. Fick flera olika kortisonsalvor på recept. Dessa hjälpte föga. De höll eksemen i schack, men de försvann inte. Efter ett samtal med en person som jobbar på ett apotek i stan började jag ta B-vitaminkapslar med höga doser av de flesta olika B-vitamin. Det tog mindre än en vecka innan eksemen och munsåren var borta. Då hade jag haft dem i 3 månader.

Tänk om läkaren bara hade tagit lite prover, utrett lite mer, tänkt lite längre. Mitt fall är ju inte så allvarligt, men det finns andra fall som är långt allvarligare som hade kunnat få ett bättre utfall.


T.ex. om sjukvården inte hade skickat hem den unga småbarnspappan med Citodon för hans värk i ena sidan av buken. Om de hade ägnat honom lite mer tid och tagit honom mer på allvar hade de upptäckt hans inflammation i höften och han hade sluppit vara nerdrogad och sjukskriven i ett år. Till slut gick han till en privat läkarmottagning och det tog läkaren där ett kort besök att ställa diagnos och föreslå behandling.

Eller om sjukvården inte hade avfärdat den gravida blivande trebarnsmammans magproblem som graviditetsproblem och skickat hem henne med Losec. Om de hade lyssnat på hennes oro, ställt lite mer frågor, om de hade tagit ett blodprov. Hade de upptäckt hennes tarmcancer i tid? Hade hon fått se sina barn växa upp?

Det finns hur många sådana här historier som helst. Hur mycket lidande hade vi inte sluppit om vi hade skrapat lite mer på ytan och behandlade orsaken direkt istället för bara symtomen när människor söker hjälp? Hur mycket pengar hade inte samhället sparat?

Intressant inlägg i bloggen Fet hälsa idag om inflammatoriska sjukdomar och hur vi lägger miljarder på att lindra symptomen med läkemedel i stället för att fokusera på grundorsaken till dessa sjukdomar - kosten. LÄNK.

4 kommentarer:

 1. För det första beklagar jag de ovanstående fallen och liknande tragiska historier som jag misstänker även delvis beror på stress i vården.

  För det andra undrar jag om dina "eksem på hals och dekolletage" var sk "ketoutslag" (inget vetenskapligt uttryck)? Kliar fruktansvärt och sitter just på nacke/hals och bröst/armhålor, kommer när man börjar med lågkolhydratskost. Små små upphöjda röda prickar som kan bilda små skorpor. När jag söker på internet hittar jag ingen förklaring men en hel del spekulationer. Undrar varför man får dem och vad man kan göra åt dem eftersom jag sitter med sådana själv just nu. Jag är övertygad om att det hänger ihop med ketosen så har jag inte gått till vårdcentralen eftersom jag misstänker att jag inte kommer bli klokare av det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.

   Nej, ketosutslag är det inte i mitt fall. Hade en paus från LCHF när jag hade dem. Gick in i ketos lite på prov innan jul och nu är jag i ketos sedan 6-7 veckor tillbaka och då har jag inte haft några sådana här problem alls.
   I mitt fall verkar det ha varit B-vitaminbrist.

   Hoppas du kommer till rätta med dina utslag. Som du säger, ingen idé att gå till vårdcentralen. Man kan ju prova med att öka kolhydraterna i form av grönsaker något och försöka hitta någon bra balans där. Lycka till!

   Radera
  2. Härligt att du lyckats få bukt på ditt eksem!!! Jag har en son på 12 år med munsår (sprickor i mungipor). Han är atopiker och jag lider sååå med honom. Jag ger honom b-vitamin men funderar på att öka dosen för att lyckas. Hur hög dos åt du för att lyckas häva munsåren? Mvh Anneli

   Radera
  3. Vad jobbigt. Det är inte kul med eksem överhuvudtaget och särskilt inte sprickor i mungiporna. Jag använde Holistics Mega B-komplex som innehåller de flesta (om inte alla) B-vitaminer i höga doser. Finns på hälsokost och även att köpa på olika siter på nätet. Googla så hittar du. Mina eksem och munsprickor försvann som sagt väldigt snabbt.

   Radera