torsdag 5 februari 2015

Fruktos

För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om frukt och juice. Det som gör frukt och framförallt juice till mindre lämpliga val av livsmedel, trots att de innehåller mycket vitaminer, är att de innehåller mycket socker i form av fruktos. Fruktos ökar insulinresistensen vilket ökar risken för diabetes typ 2.

Häromdagen släpptes en rapport om att tillsatt fruktos kan leda till diabetes. Föga förvånande och inga nyheter egentligen. Läs om den på SVT och i GP. Det som blir lite konstigt är när de skriver tillsatt fruktos. Det gäller så klart all fruktos, tillsatt eller inte. Vanligt socker, t.ex. består till hälften av fruktos.Fruktos har sötare smak och anses vara det mest fettbildande sockret. Tyvärr är det vanligt att söta olika "livsmedel" med fruktos. Dels för den söta smakens skull och dels för att livsmedelsföretagen har insett att människor tror att fruktos är ett nyttigare socker. Här finns mycket mer information om fruktos och dess påverkan på kroppen.

I USA sötar man t.ex. Coca-Cola med s.k. High-frucose corn syrup (HFCS). Det är fruktos som tillverkas av glukos som får genomgå en process så att det förvandlas till fruktos. Mycket sött och mycket beroendeframkallande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar