måndag 26 januari 2015

"Vanlig" mat

Jag har tidigare skrivit en del om myter kring LCHF i inläggen Myter om LCHF och Myter om LCHF 2. Många som är motståndare till LCHF är dåligt pålästa och förstår inte kopplingen mellan kolhydrater, insulin, fetma och sjukdomar. Man kallar LCHF för en extrem diet och tycker att det är väl bara att äta "vanlig" mat. Problemet är bara att "vanlig" mat idag är processad mat med hög halt kolhydrater som förr eller senare gör oss feta och sjuka.

Det är dags att backa bandet och gå tillbaka till att äta den mat vi åt "förr". Naturlig, ren mat med hög halt av naturliga fetter som gör oss mätta och nöjda. Mat med låg halt socker och stärkelse. Socker och stärkelse som ger oss begär efter mer och driver oss till att äta för mycket. Hur mycket diciplin vi än har. Så det är knappast LCHF-maten som är extrem, det borde snarare vara den som kallas vanlig mat.
Bilden är lånad av tranastyrka.se
Jonas Colting, VM-medaljör i triathlon, hälsodebattör och författare till "Nakna hälsan", skrev en bra artikel om detta i Aftonbladet förra året. Se här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar