torsdag 29 januari 2015

Socialstyrelsen och LCHF

Annika Dahlqvist, även kallad fettdoktorn, var den läkare som först började prata om LCHF i Sverige. Hon brottades själv med allt mer övervikt och allt fler krämpor. Inte heller på henne fungerade det kassa rådet "ät mindre och motionera mer".

Annikas dotter gjorde en liten studie om kost när hon studerade. Studenterna skulle prova olika sorters kost under en vecka. Annikas dotter fick prova LCHF och gick ner 3 kg på den veckan. När Annika hörde det bestämde hon sig för att prova LCHF hon också och fick lika bra resultat. Annika började berätta om detta för sina patienter med övervikt och diabetes och såg fantastiska resultat hos dem som provade.

I slutet av 2005 var det två dietister som var väldigt oroliga för Annikas patienter. De trodde att LCHF allvarligt skulle skada dem och anmälde Annika till Socialstyrelsen. Socialstyrelsen startade en lång och grundlig utredning och i början av 2008 kom deras utlåtande:

"Det är enligt vetenskap och beprövad erfarenhet att behandla övervikt och diabetes med lågkolhydratkost."

Denna anmälan och den efterföljande utredningen är starkt bidragande till att LCHF har kommit så långt i Sverige som det har gjort. Det är bara att tacka dietisterna som anmälde Annika för detta.

Nu betyder inte detta att alla läkare, diabetessjuksköterskor och annan sjukvårdpersonal plötsligt tycker LCHF är toppen och rekommenderar det till alla sina patienter. Trots att patienterna, som på eget bevåg har provat, har fått väldigt bra blodsockervärden, kolesterolvärden och har gått ner i vikt finns det ett hårt motstånd. Kanske får man ha förståelse för att det kan vara svårt att tänka om när man, som i vissa fall, har gett sina patienter helt andra rekommendationer i 30 år.

Det finns flera, förutom Annika Dahlqvist, som vänder om och erkänner att de haft fel i alla år. En av dem är professor Tim Noakes. Här kan du läsa mer om honom. Det finns även intervjuer med både honom och Annika Dahlqvist på Kostdoktorns medlemssidor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar