söndag 13 december 2015

Pepparkakshus och pepparkaksbak överstökat

Barnen ville gärna göra pepparkakshus och baka pepparkakor. Som jag skrev i fredags älskar jag pepparkakor. Pepparkaksdeg ännu mer. Var lite nervös för hur detta skulle påverka mig och funderade hur jag lättast skulle få det överstökat. Ville ju inte neka barnen att få göra detta som väldigt många andra barn får göra när det är jul. Pepparkakshuset köpte jag som färdig byggsats som jag med en del möda monterade ihop och så fick barnen dekorera.
Själva pepparkaksdegen som de skulle baka pepparkakor av tänkte jag först göra själv, sedan tänkte jag köpa för att slippa hålla på med det. Fast när jag läste innehållsförteckningen på den köpta degen var det så mycket konstigheter i den så jag bestämde mig ändå för att göra egen. Och det var faktiskt bra. För när jag stod där och såg allt sirap, socker och vetemjöl som skulle vara i tappade jag intresset. Kände mig inte alls sugen på att äta det. Det luktade inte alls lika gott som jag hade inbillat mig heller.

Idag var det dags för utbakning och det gick också ganska bra. Barnen klarade av det till största delen själva och jag hjälpte bara till lite på slutet.

Ska inte säga att det inte påverkade mig. Har märkt att jag inte alltid blir sugen på att äta när jag ser sådant som jag haft som last förut, men ibland blir jag skitirriterad. Det kryper i hela kroppen. Kan inte peka på exakt på vad jag blir så irriterad på. Kanske är det att jag är spänd och på min vakt för att jag inte ska trilla dit. Så även igår. Blev även väldigt sugen på "något" på eftermiddagen. Antar att jag kommer att lära mig att hantera det på ett bättre sätt så småningom. Hoppas det.

6 kommentarer:

 1. Fint pepparkakshus!

  /Gäst

  SvaraRadera
 2. Men är det verkligen värt allt jobb med detta bakande på längden och tvären för allt och alla under December månad?
  Är denna "tradition" att blanda ihop några ohälsokomponeter (Vetemjöl/Gluten, Margarin, olika socker & siraps varianter) verkligen sunt?
  Är tradition att skapa "ohälsa" viktigare än att våga göra tvärtom?
  Hur många går in med en bättre känsla i kroppen (och på vågen) den 1-1 2016 vs 1-12 2015?
  Är det värt de bara för att leva upp till en "tradition"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Jag har själv inga problem med att bryta traditioner. Skulle aldrig baka om barnen inte tog initiativ till det. Jag begränsar inte barnen (mer än deras sockerintag i vardagen) bara för att jag är sockerberoende. Tror inte det blir bra. Jag hoppas att de ser vad jag äter och hur jag lever och tar efter så småningom. De börjar redan göra det.
   Jag är övertygad om att jag kommer att ha en bättre känsla i kroppen och på vågen den 1/1 :).

   Radera
 3. Att du är klok och fattar galoppen förstår jag men jag skrev tanken riktad till alla andra 99,99% i landet som fortsättar precis som vanligt och lockas med i handelns hysteriska pockande om att man "måste" allt mellan himmel och jord för hälsa är inget DOM bryr sig om endast klirr på kontot gäller med den enskilde människan som insats som tyvärr inte är stark nog att stå emot. Hyckleri i kubik..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Många ser julen som en bra ursäkt för att äta hämningslöst utan att behöva ha dåligt samvete också. http://www.sockerskolan.se/julkalender-13-december/

   Radera