onsdag 4 november 2015

Kurstillfälle 2 om Evolutionen och tacksamhet

Idag handlade kursen om "Evolutionen och bra matval samt Tacksamhet". Vi fick en genomgång om vilka stora förändringar som har skett i vår kost de senaste 10000 åren. Vi pratade också om tillsatser i maten och hur de påverkar oss alla, särskilt oss som är beroende.

Visste du t.ex. att en av de sextiotvå peptiderna i gluten omvandlas till gluten-exorfin som är ett slags morfin? Inte konstigt att många har svårt att sluta äta bröd.

Livsmedelsindustrin satsar stora pengar på att hitta smaker och tillsatser som ska göra att vi vill köpa varan igen och äta mer. Hur det sedan får oss att må spelar ingen roll. Etiskt? Inte särskilt.
Äkta artegen mat, d.v.s. riktig mat som vi har ätit i tiotusentals år har inga tillsatser. En del brukar säga att om en produkt har en innehållsförteckning ska man inte äta den. Lite överdrivet, men man bör i alla fall granska innehållsförteckningen noga.

Vi pratade även om tacksamhet. Det är en bra övning att skriva ner några saker man är tacksam över varje dag. Det stärker och gör att man inser att det finns mycket bra i livet. Själv har jag väldigt lätt för att komma på saker jag är tacksam för. Det innebär inte att jag alltid tycker livet är fantastiskt för det, men det underlättar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar