lördag 28 november 2015

Behöver hjärnan glukos? Ja, men vi behöver inte äta kolhydater för det

Världen börja långsamt förstå hur hur farligt det är med socker och gluten och att den rädsla som vi har haft för mättat fett är helt onödig. Som sockerberoende rekommenderas man att äta artegen föda, d.v.s. föda som vi ätit sedan människans födelse. Vi var jägare och samlare. Man åt det man kom över. Det var kött från vilt man lyckades fälla (och då åt man precis allt på djuret) och nötter, bär, frukt, rötter o.s.v. som man hittade i naturen. Detta var ju också väldigt mycket beroende på säsong vad man fick tag i. Om man verkligen fick hjärt- kärlsjukdomar av mättat fett och om våra hjärnor behövde kolhydrater skulle vi inte suttit här idag. Vår art skulle dött ut helt enkelt. Artegen föda är inte bara det bästa för sockerberoende. Det det är det bästa för alla.

Det är fler och fler som förstår det ovanstående, men det går lite för långsamt. Diabetes ökar i befolkningen explosionsartat och så länge sjukvården ger rådet att äta fettsnålt och att det inte är någon fara med kolhydater kommer det inte att bli bättre. Dessutom utbildas sjukvårdspersonal och andra hälsoyrken fortfarande i att det är så här det är.
Om man har varit läkare i 30 år eller stått och undervisat på universitiet, högskolor, kostrådgivarutbildningar och PT-utbildningar i åratal kan det nog vara svårt att släppa prestigen och säga att man har haft fel i alla dessa år. Man kan ju tycka att deltagarna på dessa utbildningar skulle kunna tänka själva, men det är kanske svårt att tänka tanken att den utbildningen man valt, säkert med stor omsorg och betalat mycket pengar för, lär ut mossiga fakta som kom till på falska grunder.

Men behöver inte hjärnan kolhydater då? Jo, det gör den. Hjärnan förbränner ca 120 g glukos per dygn om den har tillgång till det. Har den inte det förbränner den 20-30 g glukos per dygn som levern kan tillverka av bl.a. aminosyror. Resten av den energi som hjärnan behöver tillgodoses av ketoner. Ketoner tillverkas i levern av fettsyror. Ketoner är dessutom ett utmärkt bränsle för musklerna. Man behöver därför inte äta ett enda gram kolhydrater för att hjärnan eller musklerna ska fungera. Det finns inga essentiella (livsnödvändiga) kolhydater. Däremot finns det essentiella fettsyror och aminosyror och därför ska vi äta det. Fett och kolesterol är enormt viktigt för hjärnan, men mer om det i ett annat inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar