torsdag 5 november 2015

Jag kan sluta när jag vill - eller?

Att man kan bli beroende av socker är okänt för många, men fler och fler börjar inse vilket gift socker är och hur kraftigt det påverkar våra känsliga hjärnor. Fast det är ändå alltför få inser att deras mående och beteende grundar sig i ett skadligt bruk av socker eller sockerberoende. Det kan vara övervikt som man inte blir av med. Det kan också vara sömnstörningar, värk, ständiga infektioner, depression. Listan kan göras lång.
Hur vet man om man är beroende? Typiska kännetecken är t.ex. kontrollförlust. Man kan inte sluta äta när man väl har börjat. Det kan vara att man ständigt bryter löften till sig själv. T.ex. att man börjar ett "nytt liv" med bra mat och träning varje måndag, månad, efter sommaren, efter nyår o.s.v. Fast man klarar inte att hålla det särskilt länge.

Man ersätter måltider med snacks, godis och mackor. Man tycker att livet inte är värt att leva om man inte får äta bröd, godis, glass, chips eller vad det nu kan vara. Man kanske smusslar och ljuger. Man kanske önskar att kompisen ska gå hem eller barnen gå och lägga sig för att man ska få vara ensam och äta.

Oavsett om man är beroende eller inte bör man se över sitt intag att gluten och socker. Skadorna det orsakar märks inte förrän det kanske är för sent. Att få kroniska sjukdomar eller gå omkring och må visset är inte värt det. Vi har bara ett liv och det gäller att göra det bästa av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar