söndag 17 maj 2015

Alzheimers - Diabetes typ 3

På senare år har det pratats mer och mer om kopplingen mellan Alzheimers sjukdom och högt blodsocker. Man har upptäckt att de flesta som får Alzheimers har problem med att reglera sitt blodsocker. Det betyder inte att man nödvändigtvis måste ha en Diabetesdiagnos. Problem med blodsockret, s.k. prediabetes, kan man ha i åratal innan man har några symptom alls. Övervikt och bukfetma är det vanligaste symptomet, men att vara smal är ingen garanti. P.g.a. den här kopplingen mellan högt blodsocker och Alzheimers kallar man allt oftare Alzheimers för Diabetes typ 3.

Läkemedelsföretagen satsar allt mer på forskning kring Alzheimers och Diabetes. Folk vill helst ha en enkel lösning på sitt problem. Bara ta ett piller och sedan fortsätta som förut. Men orsaken till Alzheimers, diabetes, cancer, karies, depression och de flesta andra s.k. västerländska sjukdomar är en inflammation i kroppen som orsakas av ett för högt kolhydratintag. Vi kan dämpa symptomen till viss del med läkemedel, men hur är livskvaliteten? Skulle det inte vara bättre att äta den mat som vi är genetiskt designade för att äta och slippa alla läkemedel?

Jag har just börjat läsa boken "Hotet mot din hjärna" av David Perlmutter som är läkare och hjärnforskare som handlar om just detta. Bilden nedan är från boken och det är rätt stor skillnad på hur våra förfäder åt och hur vi blir rekommenderade att äta idag. De åt vad det fick tag i och det var extremt lite kolhydrater och hög andel naturliga fetter.
Ytterligare ett lästips i ämnet kommer från bloggen Ett sötare blod. Man har upptäckt att tonåringar med fetma har högre nivåer av riskmarkörer för Alzheimers i blodet. Riktigt läskigt tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar