tisdag 1 augusti 2017

En hälsosam semester

Nu är jag inne på min femte och sista semestervecka. Jag har inte riktigt fått semesterkänslan i år av någon anledning. Vet inte riktigt varför. Kanske beror det mest på att vädret inte har varit riktigt som jag hade velat. Varma dagar har också varit blåsiga så vi har inte känt för att gå ner till vid vårt bad särskilt mycket. Fast, å andra sidan så känns det inte lika tungt som det brukar att börja jobba igen heller.
På försommaren var vi i Spanien. Då var det i alla fall bästa möjliga väder :).
Semestern tycker jag är ett bra tillfälle att reflektera och ta den energi som man förhoppningsvis får och använda till att fundera på hur man kan förbättra och optimera sin hälsa. De senaste åren har jag haft som mål att vara i bättre form efter semestern än innan. Både fysiskt och mentalt. Tidigare om åren har det varit för mig som för många andra, hälsan har jag struntat i helt och tänkt att det tar jag tag i efter semestern. Man vältrar sig i socker och alkohol. Kanske tar man tag i det efter semestern. Oftast inte...

Jag försöker hålla fast vid bra kost och mina vanliga rutiner. Självklart blir det inget socker eller gluten. Jag vill inte skjuta upp några förändringar eller förbättringar som jag vill prova till efter semestern. Jag börjar testa dem direkt. I år har jag provat att fasta även när jag är ledig och dessutom provat att fastat lite längre än bara ett dygn och det tycker jag har fungerat mycket bra.

Träning har det inte blivit så mycket av alls den här semestern. Några få powerwalks bara. Träning är något jag behöver för att må riktigt bra. Särskilt mentalt. Därför är det något jag absolut behöver komma igång med snarast igen. Det behöver inte vara mycket eller intensivt, men någonting. Före semestern körde jag powerwalks alla lediga dagar (helger), gick i trapporna på jobbet (300-500 trappsteg om dagen) och försökte cykla till jobbet (8 km enkel) minst en dag i veckan. Det funkade ganska bra. Under några veckor körde jag också HIIT-intervaller två gånger i veckan. Mer än så klarade min kropp inte av.

Trots frånvaron av träning känner jag mig ändå i hyfsad fysisk form. Det har funkat tillräckligt bra med maten under sommaren. Vikten har stått stilla och det är viktigt för mig. Jag mår verkligen dåligt av att känna mig tung och plufsig. Mentalt är jag inte riktigt där jag vill vara. Jag är ofta trött, trots semester, lite låg och blir lätt stressad. Lite lätt träning, som sagt. Kanske kan det hjälpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar