tisdag 25 november 2014

Träning

Som jag skrev i förra inlägget har jag aldrig varit någon stjärna i idrott. Skolgympan var pest. På fritiden höll jag på med dans i några år från att jag var 11 år. Det blev en del aerobics, löpning och styrketräning genom åren, men det blev inte med någon kontinuitet. Det var mycket i perioder och inget alls i andra perioder.

Först i början av 2012, efter några kämpiga år som slutade med att jag blev ensamstående på heltid med två ganska små barn, kom jag igång med löpningen lite bättre. Jag började också cykla till jobbet. En kompis tipsade mig om Funbeat, en träningssite där man bl.a. kan registrera sin träning. Jag gick med där och kanske var det att registrera träningen och jämföra med kompisar som gjorde att jag fick en sporre att fortsätta träna. I början av sommaren köpte jag en bättre cykel som jag kunde träna lite längre pass med. Löpningen är enkel och bra, man kan göra det var som helst, väldigt effektivt, men jag är starkare i cykling. Jag blev nyfiken på triathlon, men tyckte det var ganska obehagligt med vatten.Jag började jobba med mitt obehag med vatten och i maj i år kände jag mig mogen för att börja ta crawllektioner. Det gick över förväntan, jag skaffade mig en tränare på simklubben i stan som jag träffar då och då och tränar simning på egen hand varje vecka. Nästa år tänker jag göra mitt första triathlonlopp.

Det är många som säger att "det bara är att sätta igång och träna så går man ner i vikt", men jag har aldrig sett något samband mellan träning och viktnedgång hos mig själv. Vad man stoppar i sig är absolut det viktigaste. Så även om du inte gillar att träna eller inte KAN träna kan du gå ner i vikt med LCHF.

MEN jag tror det är bra för hälsan att träna. Det får mig att må bra, men jag kan också förstå att det finns människor som inte kan eller vill träna av olika anledningar. Man får utgå från sina egna förutsättningar och göra det man kan. Man behöver inte träna hårt. Promenader, simning eller yoga funkar utmärkt. Jag kommer aldrig att vinna några triathlontävlingar, men jag tränar för att det är kul och jämför mig bara med mig själv.

Men om man nu vill träna mycket och hårt. Går det att göra det på LCHF? Självklart går det. Kroppen lär sig att använda fett som bränsle istället för kolhydrater. Särskilt för uthållighetssporter är detta till och med att föredra, men när man ska prestera max under en lång tid (jag pratar typ marathon) så har man en fördel av att inta en del snabba kolhydrater under loppet. "Train low, race high" som triathleten Jonas Colting säger. Är man vanlig motionär behöver man sällan eller aldrig extra kolhydrater.

Jonas Colting

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar