lördag 22 november 2014

Fettskräck- varför blev det så?

Hur kom det sig att vi började tro att fett är farligt och särskilt då mättat fett?

Ancel Keys var en ansedd amerikansk forskare som hade en teori om att mättat fett orsakade hjärtsjukdom. 1958 startade han en studie som pågick till 1970 där han studerade 12000 män i åldern 40-59 år i 7 olika länder. Studien kallas för "Seven Countries Study". Resultaten Ancel Keys redovisade visade att hans teori stämde. Problemet är att om man granskar samtliga resultat från studien ser man att studien omfattade många fler länder från början, men Keys uteslöt de resultat som inte stödde hans terori. Eftersom Keys var väldigt respekterad var det få som ifrågasatte hans forskning och fettskräcken var ett faktum.

1984 publicerade tidskriften Time en artikel om det skadliga mättade fettet och det var ungefär då bollen kom i rullning på allvar.


De fettsnåla kostråden infördes i hela västvärlden utan några som helst kunskap om vad det skulle göra med våra kroppar. Resultatet ser vi ju nu. Det var på 80-talet som fetma började öka bland befolkningen. Det finns 3 gånger fler feta personer i Sverige idag än på 80-talet. Det är knappast en slump.

På senare år har allt fler börjat ifrågasätta de här råden och modern forskning visar också att naturligt fett inte är farligt. Även naturligt mättat fett är bättre för kroppen än kolhydrater. Tidigare i år kom Time ut med ett temanummer om hur vi fick för oss att smör var farligt.


Kostdoktorns blogg finns mycket mer att läsa om detta. Sök på "mättat fett" högst upp till höger på förstasidan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar