söndag 23 november 2014

Beror övervikt på dålig karaktär?

Den allmänna uppfattningen om överviktiga tycks vara att om man har övervikt har man dålig karaktär. De är glupska och lata. Det är ju så enkelt. Det är bara att äta mindre och träna mer. Eller?Man drar alltså ner på portionerna och börjar kanske också träna. Två saker som ökar hungern. Dessutom fortsätter man att äta lika stor del kolhydrater som gör att vi blir ännu mer hungriga och sugna. Rena självplågeriet och självklart orkar man inte så länge. Man blir trött och orkeslös. Många märker dessutom att de inte går ner i vikt trots ansträngningarna. Varför blir vi då hungriga och sugna av kolhydrater och varför uteblir viktnedgången? Svaret heter INSULIN. Detta förklaras i nedanstående video i en intervju som Kostdoktorn har gjort med Robert Lustig som är professor i klinisk pediatrik och är särskilt intresserad av övervikt hos barn.


På 80-talet och framåt fick vi alltså lära oss att dra ner på det, som man felaktigt trodde, farliga fettet och istället äta olika kolhydratrika livsmedel för att bli mätta och gärna mycket fibrer. På senare år har GI blivit ett populärt begrepp. Vi ska äta långsamma kolhydrater. Sanningen är den att alla typer av kolhydrater bryts ner till enklare sockerarter i kroppen och höjer blodsockret. Kroppen frisätter insulin för att bryta ner sockret. Det socker som inte får plats i muskel- eller leverdepåer, ca 500 g, omvandlas raskt till fett.

Överviktiga personer är alltså vaken glupska eller lata. Det kanske snarare är så att övervikten är ett tecken på att man har låg insulinkänslighet och mer insulin krävs för att ta hand om sockret i blodet. Fettinlagringen blir då större, hungern och sötsuget ökar och man vill äta ännu mer.

Drar vi ner på kolhydraterna blir det inga insulinhöjningar, ingen fettinlagring och inget sockersug. En frisk människa behöver inte vara orolig för att blodsockret ska bli för lågt. Kroppen tillverkar själv den glukos den behöver. Detta sker i levern via fettsyracykeln och glukoneogenesen. Detta kostar mycket energi och fettförbränningen drar igång ordentligt. Vilket är precis det man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar