onsdag 26 november 2014

Kolesterol

Kolesterol är ett av kroppens viktigaste byggstenar. Kolesterol är en byggsten för kroppen när den ska tillverka bl.a. D-vitamin och könshormoner, både kvinnliga och manliga. Vad händer om man tar kolesterolsänkare, s.k. statiner? D-vitaminbrist? Brist på könshormoner? Och vad händer om man får dessa brister?

Myterna är många om kolesterol. Dr Uffe Ravnskov har listat några här. T.ex: "Kolesterol är inte ett dödligt gift, utan ett ämne som är vitalt för alla cellers konstruktion och funktion. Kolesterol är vare sig "gott" eller "ont"; däremot påverkas blodets innehåll av många faktorer, t.ex. stress, fysisk aktivitet, ändringar av kroppsvikten, rökning m.m".

En riktigt bra film om kolesterol, diabetes, socker och lågkolhydratkost finns på Kostdoktorn. Se trailern. Klicka på knappen cc längst ner till höger för att välja svensk text. För att se hela filmen blir man medlem på Kostdoktorn vilket är gratis första månaden. Ingen bindningstid. Det finns många fler filmer, föreläsningar och intervjuer som man får tillgång till som medlem på Kostdoktorn. Kan verkligen rekommendera detta!

I filmen har de ett par bra liknelser om Kolesterol. De säger att skylla åderförkalkning på kolesterolet är som att skylla bränder på brandmännen för att de alltid finns vid bränder. Eller att skylla sår på plåster för att plåster ofta sitter på sår. Åderförkalkning, som är en inflamation i kärlväggen, orsakas av socker och kolesterolet är där för att reparera skadorna i blodkärlen som sockret har orsakat. Höga kolesterolvärden är framför allt kroppens reaktion på ett högt kolhydratintag.


Bilden ovan är lånad från Kostdoktorn. Om man nu ändå ska mäta kolesterolet brukar det ser ut som på bilden. Äter man fettsnålt och kolhydratrikt ökar det "onda" kolesterolet, LDL, och partiklarna blir mindre. Det "goda" kolesterolet, HDL, minskar och triglyceriderna (TG) ökar. Inget av detta är bra. Med lågkolhydratkost och mer naturligt fett brukar nivån av LDL förbli oförändrat, men partiklarna ökar i storlek. Nivån av HDL ökar och triglyceriderna minskar. Allt detta är positivt.

Har man högt kolesterol bör man verkligen minska på kolhydraterna och äta mer av alla typer av naturliga fetter. Naturliga fetter som i t.ex. smör, grädde, avocado, nötter och fet fisk. Undvik industriellt konstgjorda fetter som margariner (t.ex. Lätta, Milda, Becel) och transfetter.

Jag gjorde en sökning på Kostdoktorn.se och hittade massor med ytterligare bra information. Se här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar