söndag 28 februari 2016

Vad är det för fel på kostråden?

Fick tips om den här artikeln. Det är dags att sluta svartmåla alla kostråd.

Att folk inte följer kostråden är ju inget nytt. De officiella kostråden kanske skulle funka - om fler än några få klarade av att följa dem. Grejen är att det finns en anledning VARFÖR man inte klarar det. Det är inte så enkelt att fler och fler människor ägnar sig åt frosseri och lättja och inte bryr sig om hälsan. Det handlar inte om karaktär. Ingen vill vara fet och sjuk. Många människor kämpar hårt för att försöka följa de officiella kostråden, men det är få som klarar att göra det resten av livet.

Socker och stärkelse (kolhydrater) i maten bryts ner till enklare sockerarter i kroppen. Sedan frisätts det insulin för att bryta ner sockret vilket leder till sug och hunger, att äta ännu mer. Det är biologiskt, våra kroppar är designade för att reagera så. Det funkade på stenåldern och var livsviktigt för då var tillgången till kolhydrater väldigt liten och vi behövde energin i det lilla vi lyckades få tag i. Men med dagens kost med mycket kolhydrater (tallriksmodellen) fungerar det inte längre. Istället blir vi överviktiga, får hjärtkärlsjukdomar, diabetes, cancer, gikt o.s.v. o.s.v.
Bra mat. Bild lånad från Kostdoktorns blogg.
Jag tycker att vi har sett hur dagens officiella kostråd fungerar. De senaste 30 åren när vi har haft dessa kostråd har vi bara blivit fetare och fetare och sjukare och sjukare. Därför är det djupt oetiskt att fortsätta med dessa kostråd. Det låter bra att "man kan äta allt med inte alltid", men de flesta klarar inte det. Det blir snarare "allt och alltid". Det är dags att revidera, backa bandet och inse att vi har samma gener idag som på stenåldern och att vi måste äta på samma sätt som vi gjorde på stenåldern. DET borde vara dagens officiella kostråd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar