söndag 7 februari 2016

Taktilmassage

Jag går regelbundet på massage. Vi har massörer på jobbet som man kan boka tid hos. Ganska bra pris också. Oftast går jag på triggerpunktsmassage eftersom jag ofta får problem i axlar, nacke, skuldror och armar. Den massören jag går till ger även taktilmassage.

Om taktilmassage kan man läsa på wikipedia:
"Taktil massage, är en svensk massagemetod som består av en mjuk, följsam beröring. Den skiljer sig från annan massage eftersom man inte knådar och arbetar med musklerna.

Enligt företrädarna kan den taktila massagen ge smärtlindring, avslappning och välbefinnande genom att stimulera utsöndring av hormonet oxytocin. Forskaren Dan Larhammar har dock ifrågasatt huruvida det finns vetenskapligt stöd för att massage leder till att hormonet oxytocin frisätts. Eftersom massagemetoden är relativt ny som vårdform så finns det inte så mycket underliggande forskning på dess effekter. Dock har det på senare år startas flera forskningsprojekt för att undersöka de positiva följderna av taktil massage, varav vissa har funnit att massagen har ett inflytande på kroppens oxytocinutsöndring.

Taktil massage har använts i vården av patienter med stroke, som palliativ vård av cancersjuka, i behandlingen av ungdomar med anorexia nervosa och för kvinnor i förlossningens latensfas."

På nystartkursen pratade vi om just oxytocin vid ett kurstillfälle. Det är ett verktyg att ta till för att öka välbefinnandet och därmed lättare kunna hantera sitt beroende.

Bestämde mig för att prova detta och i fredags var det dags. Det var väldigt skönt och avkopplande. Kanske lite svårt att slappna av till en början, men efter en stund var det svårt att hålla sig vaken. Hela kroppen masseras inkusive fötter, tår, händer, fingrar och öron. Kommer säkert att göra det fler gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar