onsdag 3 juni 2015

Om Diabetes i senaste 1177 Vårdguiden

Idag kom 1177 Vårdguiden hem i brevlådan hos oss som bor i Stockholms län. Temat för det här numret är Diabetes. Länk till tidningen online.

Det handlar dels om en 26-årig tjej med typ 1-diabetes och dels om en 60-årig man med typ 2-diabetes. Det står en hel del om att man bör minska på intaget av kolhydrater, vilket är bra, men samtidigt skriver man att "Socker är inte bara det där vita som vi har i kakor och bullar. Det är också vårt viktigaste bränsle." Ingenting kunde vara mer fel. Socker är inte alls viktigt att äta. Kroppen kan själv tillverka det socker den behöver.
I en faktaruta med rubriken "Att hålla koll på för dig med diabetes" står det bl.a. om livsstilen. Enligt artikeln kan man förebygga och ibland bota diabetes typ 2 med en sundare livsstil (undvika mat och dryck som snabbt höjer blodsockret). Fast man skriver också att detta inte gäller vid typ 1-diabetes.

Nej, man kan inte bota Diabetes, men man kan faktiskt bli symptomfri och kunna sluta med mycket mediciner oavsett om man har typ 1 eller typ 2-diabetes. Det finns massor med berättelser om det. Bara att googla eller gå in på kostdoktorn.se. Den enda man behöver göra är faktiskt att dra ner rejält på det man inte tål - Kolhydrater.

Både den 26-åriga tjejen med typ 1 och den 60-åriga mannen med typ 2 verkar vara medvetna om att kosten påverkar och tänker på sockerintaget. Mannen verkar äta något LCHF-liknande och han har gått ner 20 kg och kunnat sluta med insulin.

Det är väldigt positivt att det står så mycket om kostens betydelse, men jag tycker de borde ha skrivit mer om kopplingen socker-insulin, vilket jag inte är säker på att alla förstår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar