fredag 21 juli 2017

Fasta 111 timmar

Sedan november förra året har jag tillämpat periodisk fasta. Till vardags har jag hoppat över frukosten och två gånger i veckan har jag dessutom hoppat över lunchen och fastat från middag till middag. Det funkar väldigt bra för mig. Som sockerberoende och överätare blir man ofta varnad för att fasta. Det kan trigga överätning. För mig har det inte haft den effekten.

För mig känns det helt galet att äta på bestämda tider oavsett om man är hungrig eller inte. Jag tror inte på det. Det känns onaturligt. Äta ska man göra när man är hungrig. Inte annars. Om man som jag har haft dålig kontakt med sina hunger- och mättnadskänslor skulle det kanske vara bra att äta på bestämda tider, men jag tycker att det är bättre att försöka reparera skadan istället i så fall. Jag tror att det har blivit så här för mig för att jag jag har ätit när jag inte är hungrig och dessutom ätit för mycket. Fasta kalibrerar nivåerna av de aptitstimulerande (ghrelin) och mättnadsstimulerade (leptin) hormonerna. Det har jag känt effekterna av. Det har blivit mycket bättre.

Min upplevelse är också att fastan gör mig mindre fixerad vid mat och så länge jag inte börjar tugga så är allt lugnt. Oavsett vad jag äter när jag väl äter sedan. Visst har jag triggerprodukter, men tyvärr verkar det vara ätandet och tuggandet i sig som är min största trigger.

Fastan har även många andra fördelar som att jag sparar tid, pengar och till viss del påverkar det även vikten. Vikten är inte det viktigaste, jag är tacksam när det rör sig nedåt på vågen och jag blir av med lite av de få kilona jag vill bli av med, men hälsan är det viktigaste.
Jag har funderat på att fasta lite längre tid ett tag. Det blev 48 timmar precis före semestern. Det gick lätt. Nu har jag precis avslutat en fasta på 111 timmar. Avbröt idag vid lunch av sociala skäl. Hade egentligen tänkt bryta vid middag igår, men det kändes bra så jag körde lite till :). Under fastan drack jag bara vatten, kaffe och the.

Jag ville exprimentera lite. Vad händer? Hur mår jag? Vad händer med blodsocker? Ketoner? Det sägs också att de stora fördelarna med fasta kommer efter dag 3. T.ex. autofagi.

Innan jag startade den här längre fastan visste jag ju inte alls hur det skulle vara. En del vittnar om att de mår dåligt dag 3 eller 4. Jag har inte känt av det. Lite matt och andfådd vid vissa tidpunkter på dagen har jag varit. Jag har inte sovit jättebra för det har varit ett väldans spring på toaletten, men det har ändå gått över förväntan. Jag kommer att göra det fler gånger. En positiv effekt som jag är mycket glad över är att mitt fasteblodsocker, som alltid är lite i högsta laget annars, har gått ner rejält under fastan.

När man bryter en sådan här längre fasta måste man börja äta försiktigt. Jag bröt med hemkokt buljong, en halv avokado och lite syrad vitkål. Till middag ikväll ska jag äta mer buljong och lite av den mat de andra äter som självklart är LCHF. Äter man för mycket får man sota för det. Gjorde misstaget att bryta min 48 timmarsfasta med en vanlig lunch. Då protesterade magen lite. Tror att det skulle blivit ännu värre efter 111 timmar och den risken ville jag inte ta.

Vill du veta mer om fasta, hur man gör och fler positiva effekter (de är troligtvis fler än du tror) kan du gå in på Kostdoktorn och söka på fasta. Vill du ha ytterligare tips, råd, stöd och inspiration kan du bli medlem i en grupp som heter "Fasta med Fung" på Facebook. Dr. Jason Fung, som gruppen är döpt efter, är en kanadensisk njurspecialist som behandlar diabetes och övervikt med bl.a. fasta och LCHF. Han samarbetar med Kostdoktorn och skriver ofta inlägg om fasta i bloggen där. Det finns mycket annat material på nätet med Dr. Fung. Googla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar