onsdag 22 juni 2016

Kroppen gör eget blodsocker

Generellt sett äter vi alldeles för mycket kolhydrater idag. Anledningen till det är dels att vi för 30 år sedan blev lurade att tro att fett var farligt och att det var mycket bättre att äta kolhydrater. Sockerindustrin jobbar hårt för att få oss att tro att kolhydrater är livsviktigt. Utan kolhydrater får vi näringsbrist och blir dumma i huvudet. Ingenting kunde vara mer fel. Det finns inga essentiella kolhydrater. Essentiell betyder att det är livsnödvändigt och att vi måste tillföra kroppen det utifrån. Så är det alltså inte med kolhydrater.

Jag och min särbo gjorde ett experiment. Vi mätte hans blodsocker på morgonen innan frukost. Värdet var 5.5. Sedan gick han ut och sprang i 2 timmar. Efter det mätte vi blodsockret igen. Fortfarande på fastande mage. Då var blodsockret 6.5. Kroppen hade alltså själv tillverkat blodsocker när det fanns behov. Detta sker i levern och kallas för glukoneogenes.
Vad användes då som energi under löpningen? Fett, såklart! Fett som energikälla har vi alla gott om. Även riktigt smala personer och det räcker länge. Man kan anta att fettförbränningen var i full gång här. Sedan är det många som tror är att man måste äta något kolhydrat- och proteinrikt direkt efter träning för att inte kroppen ska börja brytas ner. Det är också fel. Kroppen kommer att fortsätta att bränna fett - tills du äter kolhydrater. Då gör insulinpåslaget att fettförbränningen stannar av och man börjar bränna kolhydrater istället. De kolhydrater man inte förbränner lagras in i vävnaderna som fett.

En bättre strategi är att invänta hungern efter träning och sedan äta något kolhydratsnålt. Vi ska äta som vi är skapta för att äta och det är inte att äta stora mängder kolhydrater flera gånger om dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar