söndag 15 januari 2017

Periodisk fasta

Våren 2015 testade jag periodisk fasta ett tag. Dels provade jag s.k. 16:8-fasta d.v.s. jag lät det gå 16 timmar från middagen på kvällen tills jag åt igen dagen efter. Jag provade även att fasta från middag till middag några gånger, d.v.s. nästan 24 h. Jag gillade verkligen att fasta och det var mycket lättare än jag trodde. När jag sedan började på Sockerskolan fick jag veta att det inte var så bra att fasta om man är sockerberoende och överätare för det kan trigga överätning. I början av november förra året bestämde jag mig ändå för att testa och jag tycker det fungerar väldigt bra. Jag har läst om att fasta kan kalibrera de aptitreglerande hormonerna. Mängden av hungershormonet ghrelin minskar och mängden av mättnadshormonet leptin ökar och det tycker jag att jag känner av. Jag blir mätt fortare, eller rättare sagt, jag känner mättnad. Det gjorde jag inte så ofta tidigare. Känner också tydligare skillnad på hunger eller sug och har dessutom sug mer sällan.
När jag fastar från middag till middag gör jag så att jag äter middag som vanligt och äter ingenting mer innan jag går och lägger mig. Nästa dag dricker jag bara vatten, svart kaffe och ört-te fram tills det är dags för middag igen. När jag äter middag äter jag tills jag är mätt, vilket jag blir förvånansvärt snabbt med tanke på att jag inte har ätit på nästan ett dygn. Ibland kan jag känna mig hungrig eller tom i magen under dagen, men det avhjälps väldigt bra med en kopp kaffe eller te.

Fasta är naturligt. Våra förfäder hade knappast tillgång till mat 3-6 gånger per dygn och hälsofördelarna är många. Läs Jonas Bergqvists informativa och inspirerande inlägg om periodisk och terapeutisk fasta här.

Läs även den här artikeln där Dr Jason Fung, en Kanadensisk njurspecialist, förklarar hur du fixar din trasiga metabolism. Det finns mycket annat skrivet i ämnet av Dr. Fung på Kostdoktorn. Använd sökfunktionen och sök på ”Jason Fung”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar