torsdag 7 april 2016

Sömn

Jag har sovit riktigt uselt ett tag. Blir ofta väckt av barn, katt och toabesök. Om jag hade kunnat somna om direkt hade skadan inte blivit så stor, men på sistone har det ofta tagit runt två timmar innan jag somnat om. Känner mig orolig i kroppen på något sätt och har svårt att slappna av. I går kväll hade jag planerat att komma i säng i tid och släcka lampan tidigt. Var klar för sänggående 21:30. Då fick dottern någon slags ångestattack. När hon är orolig för något inbillar hon sig att hon mår illa och ska kräkas. Hon skakar i benen och det tar tid innan det går över. När det gav med sig igår var klockan 22:30. Jag blir också orolig när detta händer. Det händer att hon vaknar upp igen mitt i natten och det är samma visa igen. Det har t.o.m. hänt att hon verkligen har kräkts. Jag somnade således inte förrän runt 23:30. Sedan blev det såhär:

01:00 Sonen kommer till min säng. Somnar om ganska snabbt.
02:00 Vaknar av något ljud. Känner att jag behöver gå upp på toa. Somnar sedan inte om förrän runt 03:30.
03:55: Sonen vaknar och behöver gå till toaletten. Vågar inte gå själv. Somnar om ganska snabbt.
06:20: Vaknar till och kollar klockan.
06:30: Klockan ringer.

Det blir högt räknat 5,5 timmars söm, vilket är alldeles för lite. Katten väckte faktiskt inte mig i natt. Tur är väl det. Ofta känns det som att om jag fick ordning på min sömn skulle mycket annat lösa sig också. För att återhämta sig från binjureutmattning behöver man framför allt sova ordentligt. Är fortfarande hemma från jobbet så just idag kunde jag sova ett par timmar på förmiddagen och ta igen.
Svårt att veta vad man ska ta till. Jag har provat Yoga Nidra tidigare. Det gjorde jag innan jag skulle sova och jag somnade ofta väldigt snabbt. Vet inte om det hjälper när man vaknar på natten. Får kanske prova igen. Jag slutade för det kryper ofta i mina ben när jag ska sova och det känns i princip omöjligt att ligga stilla på rygg i de 12 minuter som övningen pågår.

Jag är ätit Glycin i 3 veckor nu. Det ska motverka stresshormoner och ge lugnare sömn. Jag började ju ta det för att sänka mitt fasteblodsocker och det verkar ha funkat. Det är nästan alltid under 6.0 nu. Vet inte om det hjälper min sömn dock. Fick tips i den biokemiska reparationen att även prova L-glutamin till natten och det ska jag börja med nu. Det kan hjälpa till med både blodsockret och sömnen. Får ta en sak i taget och prova i 3 veckor så att jag ser vad som ger vad.

2 kommentarer:

 1. Jobbigt med bråkiga ben,jag hade så tidigare..numera tar jag
  magnesium före sänggående..kanske du redan vet om :)

  mvh Helena

  Önskar dig en god natts sömn nu i natt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Jo, jag tar en hel del magnesium i min biokemiska reparation, det hjälper säkert en del, men inte fullt ut.

   Radera