söndag 15 januari 2017

Periodisk fasta

Våren 2015 testade jag periodisk fasta ett tag. Dels provade jag s.k. 16:8-fasta d.v.s. jag lät det gå 16 timmar från middagen på kvällen tills jag åt igen dagen efter. Jag provade även att fasta från middag till middag några gånger, d.v.s. nästan 24 h. Jag gillade verkligen att fasta och det var mycket lättare än jag trodde. När jag sedan började på Sockerskolan fick jag veta att det inte var så bra att fasta om man är sockerberoende och överätare för det kan trigga överätning. I början av november förra året bestämde jag mig ändå för att testa och jag tycker det fungerar väldigt bra. Jag har läst om att fasta kan kalibrera de aptitreglerande hormonerna. Mängden av hungershormonet ghrelin minskar och mängden av mättnadshormonet leptin ökar och det tycker jag att jag känner av. Jag blir mätt fortare, eller rättare sagt, jag känner mättnad. Det gjorde jag inte så ofta tidigare. Känner också tydligare skillnad på hunger eller sug och har dessutom sug mer sällan.
När jag fastar från middag till middag gör jag så att jag äter middag som vanligt och äter ingenting mer innan jag går och lägger mig. Nästa dag dricker jag bara vatten, svart kaffe och ört-te fram tills det är dags för middag igen. När jag äter middag äter jag tills jag är mätt, vilket jag blir förvånansvärt snabbt med tanke på att jag inte har ätit på nästan ett dygn. Ibland kan jag känna mig hungrig eller tom i magen under dagen, men det avhjälps väldigt bra med en kopp kaffe eller te.

Fasta är naturligt. Våra förfäder hade knappast tillgång till mat 3-6 gånger per dygn och hälsofördelarna är många. Läs Jonas Bergqvists informativa och inspirerande inlägg om periodisk och terapeutisk fasta här.

Läs även den här artikeln där Dr Jason Fung, en Kanadensisk njurspecialist, förklarar hur du fixar din trasiga metabolism. Det finns mycket annat skrivet i ämnet av Dr. Fung på Kostdoktorn. Använd sökfunktionen och sök på ”Jason Fung”.

onsdag 4 januari 2017

Mitt 2016

2016 var för mig ett ganska tufft år med fortsatt sökande efter en bättre hälsa. Den biokemiska reparationen som påbörjades i november 2015 fortsatte hela 2016 även om jag ”släpptes” på egen hand i somras när jag tillfälligt mådde bättre. Innan dess hade jag fått prova olika kosttillskott och i juli uteslöt jag även mejerier från min kost på inrådan av den PT som jag hade kontakt med då. Teorin var att jag inte tålde mejerier och att det var p.g.a. att jag slutat med dem som jag mådde bättre. Jag ville gärna tro på det, men var lite skeptisk. Jag har aldrig känt att jag reagerat på mejerier tidigare. När jobbet drog igång i augusti så dröjde det inte länge förrän jag började må likadant igen. Trots att jag var mejerifri. Så min egen slutsats var att det var en väldigt skön och avkopplande semester, den bästa på väldigt länge, som gjorde att jag mådde bra. När jobbet och alla aktiviteter drog igång igen blev det för tufft tillsammans med den hårda träning som jag hoppade på ett par veckor in på semestern. Jag insåg också, till slut, att jag hade/har utmattningssyndrom och måste dra ner på allt jag kunde under en tid.

Någonting lärde jag min ändå av detta. Jag hoppade av träningsprogrammet helt i mitten på september och släppte på alla krav kring mat. Jag överåt ganska kraftigt vid den tidpunkten och det avtog betydligt när jag släppte på kraven. Det viktigaste med maten var och är att jag är socker- och glutenfri. Under september började jag må bättre och bättre. Träningen har jag börjat trappa upp extremt långsamt. Under september blev det bara yoga och enstaka promenader. Sedan började jag med korta löprundor som jag långsamt ökar upp.

Något som jag jobbat mycket med under hösten är acceptans och tålamod. Acceptera att det är så här just nu och att ha tålamod och tro på att det blir bättre.
När det gäller mitt sockerberoende tycker jag att jag har kommit en bra bit med att hitta vilka som är mina friskfaktorer och vad som fungerar för mig. I början av året var jag ganska aktiv inom OA (Anonyma överätare). Jag gick igenom stegen och deltog i möten och var även mötesledare. Efterhand kände jag att OA inte var något för mig, men en del saker som de jobbar med har jag tagit till mig och använder. Numera har jag inga som helst problem med att avstå socker. Har i princip aldrig sockersug. Jag kan ha sug, men då är det mer på själva tuggandet i sig tror jag. Så nu är mitt största problem överätning. Det jobbar jag med ständigt. Sedan ett par månader tillbaka fastar jag från middag till middag två gånger i veckan. Det har hjälpt mig jättemycket. Fastan ger mig sinnesro av någon anledning. Mina hunger- och mättnadskänslor fungerar bättre. Mer om det i ett annat inlägg.

Det har blivit en hel del resor under året och det har varit en utmaning att planera dem matmässigt. I januari åkte vi till Egypten på solsemester. Avkopplande och skönt och inga större problem med maten. I maj var vi på Mallorca på triathlonläger. Även där fungerade det bra med maten. Jag hade med mig smör, kokosolja, ägg och babybel som komplement på de här resorna. Mallorcaresan blev inte som jag tänkt mig, varken socialt eller träningsmässigt. Utmattningen gjorde sitt till. Tvärtröttnade på triathlon och tog en paus. Det är först nu som jag börjar känna lite lust till det igen. I augusti var vi på två kortare resor, en till Tyskland och en till Litauen p.g.a. att min älskling skulle tävla där. Då tog jag med mig en elektrisk kylbox och i princip all mat jag planerade att äta. Det fungerade bra det också, men visst skulle det varit enklare att bara kunna äta vad som helst på en restaurang.

Årets tre sista månader tycker jag att jag har mått mestadels bra. På jobbet, som det har känts tungt på under många år, börjar det kännas som ”förr”, jag känner att jag orkar göra lite mer än bara det nödvändigaste. Jag har fortfarande en del obalanser i kroppen som jag ska komma tillrätta med och även en del gamla tråkiga saker som hänt som behöver bearbetas, men det känns hoppfullt inför 2017.

måndag 2 januari 2017

Hårmineralanalys

Som jag har skrivit om tidigare har jag genomgått en Biokemisk Reparation (BKR). Började med den för lite mer än ett år sedan och mitt mående har förbättrats en del under året, men mycket tycker jag ändå har fattats. Det har långsamt gått upp för mig att jag har haft utmattningssyndrom. Trots att folk i princip har sagt det till mig rakt ut så har jag inte fattat. Först nu, när jag kört huvudet i väggen ytterligare några gånger och hört andra berättat om sin utmattning, har jag förstått.

BKR och insikterna att jag måste ta det lugnare med t.ex. träning har fört mig mig lite framåt, men inte ändra fram. För ett par månader sedan bestämde jag mig för att göra en hårmineralanalys. Man klipper av hår på några olika ställen i nacken och skickar in de innersta 2-4 cm av håret. Sedan får man vänta några veckor innan provresultatet kommer.
Sedan hade jag ett samtal med den som har hjälpt mig med analysen. Det var väldigt intressant. Det var mycket som inte var som det skulle och jag kommer inte ens att kunna återge allt här. Jag har fått rekommendationer om vilka kosttillskott jag ska ta och om vad jag ska tänka på när det gäller kosten. Analysen visade i princip på samma sak som BKR, d.v.s. binjureutmattning, dåligt fungerande sköldkörtel och depression, men det blev mer tydligt vilka obalanser jag har och exakt vilka kosttillskott jag behöver ta. De flesta kosttillskotten har jag tagit förut, men uppenbarligen inte tillräckligt länge. En del kosttillskott som jag åt innan kunde jag sluta med.

Analysen visade också på att jag har en hel del kvicksilver i kroppen. Tillräckligt mycket för att man kan må dåligt av det. De höga halterna kommer troligtvis av att jag för ett par år sedan tog bort 3-4 amalgamfyllningar på kort tid. Jag vet inte exakt hur det ska gå till när man tar bort amalgamfyllningar för att det ska bli så skonsamt som möjligt, men jag gjorde det hos en vanlig tandläkare utan att ta något som förebygger eller avgiftar. Kvicksilvret kommer m.a.o. ut i kroppen när man borrar bort det och det tar väldigt lång tid innan det försvinner. Jag antar att jag borde tagit en del antioxidanter och mineraler i samband med att fyllningarna togs bort. Det får bli avgiftning nu istället och det blir en del nygamla kosttillskott p.g.a. det också.

Nytt för mig var också att jag har för låg saltsyraproduktion. Det kan ju förklara att jag känner mig uppblåst och gasig när jag har ätit. Analysen visade också att jag är en metabolic type Slow 1. Det är väldigt vanligt, 75% av befolkningen är det. Det man vill göra är att förbättra metabolismen. Inte för att jag ska gå ner i vikt utan för att jag ska få mer nytta av den näring jag äter på cellnivå.

Nu kör jag på med dessa rekommendationer och så är det dags för en ny analys om ett par månader.