Om man aldrig har provat LCHF förut kan det kanske verka
svårt eller kännas jobbigt att börja. Det behöver det inte vara, man behöver
inte göra allt på en gång. Bara fokusera på en sak i taget. Min första prio
skulle vara att utesluta vitt socker och gluten.
När jag började med LCHF första gången körde jag inte alls
lika strikt som jag gör nu. Jag har provat mig fram efterhand till vad som
passar mig bäst. Jag började med att byta ut min mackfrukost mot en blandning på
1 dl keso, 1 dl turkisk yoghurt, 0,5 dl vaniljyoghurt och 50 g hallon. Till det
åt jag ett kokt ägg. Bara
keso/yoghurtblandningen innehåller 11 g kolhydrater, vilket är mer än vad jag
äter på en hel dag idag, men det är ändå bättre än mackor. Bara en skiva
lingongrova innehåller 17 g kolhydrater och en massa gluten.
Efterhand som jag har lärt mig mer och hittat bättre
alternativ har jag bytt ut och lagt till. Det kommer jag att fortsätta att göra
om och när jag känner att det behövs.
Om man tränar sedan förut och har bra kondition får man
räkna med att den aeroba förmågan går ner i början. 4-6 veckor får man räkna
med att det tar innan man är tillbaka på samma nivå konditionsmässigt. Det man
har vunnit då är att man har bättre återhämtning efter träningspassen. Har man
haft problem med förkylningar och infektioner har det ofta blivit bättre. På så
sätt har man fått en bättre kontinuitet i träningen och kan träna mer om man
vill.
Det kan komma en del besvär till en början, men ge det lite
tid. Det är inte så konstigt att kroppen reagerar på en stor omställning. Tänk
att det är sockret som ska ut ur systemet och kroppen ska komma i balans efter
många år av sockerfrossande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar