onsdag 20 september 2017

11 TED talks for when you feel like you are not enough

Om man behöver lite inspiration, pepp och uppmuntran kan jag rekommendera några bra TED talks som jag tittade på häromdagen. Det är en spellista med 11 stycken videos som är 6-20 minuter långa.
Jag vet inte vilken jag tyckte var bäst. Alla var väldigt bra på sitt sätt, men den första med Carol Dweck och den 7:e med Angela Lee Duckworth tyckte jag gav bra tips och inspiration på hur jag kan peppa och uppmuntra mina barn. Den Rosie King pratar om sin autism och undrar varför folk tycker det är så viktigt att vara normal. Att det kan vara en tillgång att inte vara som alla andra.

Hela spellistan hittar du HÄR. Svensk undertext finns om man vill. Klicka på subtitles och välj svenska.

söndag 17 september 2017

Veckan som gick

Jag har haft en riktigt bra månad. Har känt mig pigg, energisk, motiverad. Mat har varit totalt oladdat, jag har ätit lagom mycket, i lugn takt och inte småätit mellan måltiderna. Plötsligt hände det någonting som fick det att förändras. Kan inte säkert säga vad det var, men jag tror att det var att jag åt någonting då jag kände att "det där var inte bra". Det kändes som att jag blev sugen på mer när jag ätit det, jag kände mig inte nöjd. Jag tror aldrig jag har känt det så tydligt någongång tidigare.

Det jag åt var avokado med tonfiskröra. Tonfiskröran innehöll tonfisk, ägg, hemgjord majonnäs, rödlök, salt och peppar. Inga konstigheter kan jag tycka, det enda med den rätten som jag inte brukar äta så ofta är tonfisk. De övriga ingredienserna äter jag ofta och jag äter även olika typer av andra röror utan problem. Faktorer som också kan ha spelat in var sömnbrist helgen innan och förkylning. Efter tonfiskröran har jag i alla fall småätit och överätit. Inget socker, inget gluten, inga mejerier och jag dricker fortfarande inte alkohol. Egentligen ok mat, men för mycket och på fel sätt.
Det är svårt att bryta, men jag måste bryta så fort som möjligt. Jag mår inte alls bra när jag äter på det här sättet. Känner mig trött, energilös och uppsvälld. Som tur är har hittat ett sätt och det är att fasta. Det är det bästa och faktiskt enda sättet jag vet som funkar för mig i nuläget. Förra gången jag fastade lite längre var en väldigt god erfarenhet för mig. Tänkte inte fasta så länge den här gången, men det blir mer än ett dygn i alla fall. Fastar ju från middag till middag två gånger i veckan och det räcker inte för att fixa detta.

Det känns alltid lite tråkigt när jag tänker på att jag ska fasta, men när jag väl har börjat så känns det genast bättre. Nu är jag fastande sedan kl. 8.15 imorse då jag avslutade en hotellfrukost som inte var helt optimal. Först vid 17.30-tiden började jag känna mig lite hungrig och det avhjälptes lätt med en kopp te.

Från och med nu är även tonfiskröra exkluderad ur min kost :).

torsdag 14 september 2017

Syrad vitkål

För snart en månad sedan satte jag min andra omgång syrad vitkål. Syrad vitkål innehåller en massa mjölksyrabakteier som är toppen för magen. Jag gillar att äta sånt som tillför min kropp något positivt. Något som stärker kroppen på olika vis. Plusmat helt enkelt. Att jämföra med minusmat som enbart belastar kroppen, som gluten och socker.
Det är väldigt enkelt att göra syrad vitkål. Jag använder det här receptet. Sedan får den stå i rumstemperatur i 2 veckor och efter det i kylskåp i 4-6 veckor.

Om man ändå inte orkar göra egna syrade grönsaker kan jag rekommendera märket Tistelvind. Har även provat deras syrade morötter och kimchi. Så gott! Tistelvind finns på MatHem, Coop och säkert i fler matbutiker. Det viktigaste är att det bara är vitkål och kryddor i burken och att den inte är pastöriserad.

tisdag 12 september 2017

Min ketogena kost

Att vara i ketos innebär att man äter så lite kolhydrater så att kroppen börjar producera ketoner som bränsle för hjärnan och musklerna. Ketoner fungerar minst lika bra som bränsle som glukos. Ketos är ett naturligt tillstånd, men det är ganska ovanligt eftersom många stoppar i sig kopiösa mängder kolhydrater varje dag.

Den lilla glukos som kroppen behöver kan den själv tillverka och det gör den i levern av fett. Se inlägg om det här. Den processen heter glukoneogenesen. Att vara i ketos är det bästa sättet att förbränna så mycket fett som möjligt. Man blir en fettförbrännande maskin. Fett som kan användas som energi har vi alla, även smala människor, stor tillgång till. Framför allt sitter detta fett runt de inre organen.

Ketogen kost innebär att äta en kost där väldigt lite av den energi man intar kommer från kolhydrater och en stor andel av energin kommer från bra fetter. En missuppfattning som en del verka ha är att man måste totalnolla kolhydraterna. Det stämmer inte. Man kan äta upp emot 20 g kolhydrater/dag och ändå vara i ketos. Är man mycket fysiskt aktiv kan man sannolikt äta ännu mer kolhydrater än så.
Gårdagens middag. Köttfärssoppa, pofiberbröd och grönsaker.
Att nolla kolhydraterna helt under en längre period skulle inte jag rekommendera. Vi behöver de vitaminer, mineraler och mjuka fibrer som vi kan få från grönsaker. Jag äter själv gott om ovanjordsgrönsaker till varje måltid. Jag äter också hallon och nötter någon gång i veckan.

Jag har också provat att dricka vin när jag är ketos. Så länge man väljer ett vin med låg sockerhalt och inte dricker några stora mängder fungerar det alldeles utmärkt.

Hälsofördelarna med att äta ketogen kost är många. Kostdoktorn skriver mycket om det så där är ett bra ställe att börja läsa om man vill veta mer.

söndag 10 september 2017

Blodsockret efter fastan

Ända sedan andra dagen på min senaste långfasta har mitt fasteblodsocker legat väldigt lågt och fint. Tidigare låg det oftast över 6.0 och nu har det oftast legat under 5.0. Oavsett ketonnivå. Jag vet inte om det är så enkelt som att det beror på frånvaron av mejerier. Kanske lite det och lite av andra faktorer. Fastan i sig kanske bidrog. Jag har aldrig mätt blodsockret så här noga och ofta när jag provat mejerifritt tidigare. Jag saknar inte mejerierna så jag kommer i vilket fall som helst inte att ta tillbaka dem i min kost som förut. Oavsett om jag får några kortsiktiga fördelar med att undvika mejerier eller inte så finns det många långsiktiga hälsofördelar med att utesluta mejerier som jag skrev i ett tidigare inlägg.
Som vanligt vill jag ha svar, men det kan man inte alltid få säkert. På torsdag har jag kört strikt mejerifritt i en månad, jag fortsätter med det i en månad till. Efter det kanske jag provar någon mejeriprodukt och kollar blodsockret efter. Det skulle kännas bättre att äta mejerier någon enstaka gång när man t.ex. är bortbjuden om det inte fick några större konsekvenser.

fredag 8 september 2017

Köttbuljong

Jag har kokat köttbuljong för första gången i mitt liv. Det var lite annorlunda mot kycklingbuljong som jag kokat tidigare. Mest för att det tog mycket längre tid och att det krävdes en mycket större kastrull. Märgbenen jag beställde från Gårdssällskapet var stora och trots att jag fick hjälp av mina föräldrar att såga itu dem så fick de inte plats i någon av mina kastruller. Tur att jag fick låna en 10-litersgryta.
48 timmar effektiv koktid tog det. Stängde av under natten. Gjorde precis som det stod i det här receptet. Kanske skulle det varit salt i, men det kan man ju också tillsätta när man använder buljongen sedan. Nu är fettet separerat (bilden ovan) från buljongen. Det blev massor! Fettet använder jag nu att steka i. Riktigt gott faktiskt. Och mejerifritt. Buljongen ligger i frysen i burkar. Den ska jag prova att göra den här köttfärssoppan med om några dagar, Jag kommer att göra något annat mejerifritt bröd till, men kesobrödet som finns med här kan jag rekommendera om man äter keso.

onsdag 6 september 2017

Frukost till barnen

Även om jag helst skulle vilja att mina barn inte åt socker eller gluten så tror jag inte på att förbjuda någon att äta en viss sak. Om mina barn hade glutenintolerans eller uppenbart reagerade på något annat negativt sätt på t.ex. gluten skulle jag såklart se till att de undvek just det. Nu försöker jag bara föregå med gott exempel, förklara varför jag äter som jag gör, erbjuda bättre alternativ och hoppas att de ska fastna för dem istället.
Just nu har barnen fastnat för en milkshake till frukost som det egentligen var min dotter som började göra. Grundreceptet för en portion är 1 banan, 1,5 dl mjölk, 1 tsk kakao och lite vaniljpulver. För att det ska bli mer mättande så har jag lagt till 1 ägg, 1 tsk MCT-olja och bytt ut lite av mjölken mot vispgrädde. Dessutom droppar jag i D-droppar, 1000 IE/portion nu under hösten och vintern. Mixas med stavmixer tills det är helt slätt. Att tillsätta ägg i milkshake är ett perfekt sätt att göra den mer mättande och näringsrik och man känner inte smaken av det alls.

Den här milkshaken går snabbt att göra, den går snabbt och lätt att äta när man är trött på morgonen och den innehåller varken tillsatt socker eller gluten. Sonen håller sig mätt fram till lunch. Dottern äter lunch lite senare så hon blir hungrig under sista lektionen före lunch ibland. Det tycker jag är en väldigt bra frukost och självklart passar den lika bra till vuxna frukostätare :).

måndag 4 september 2017

Perkulator

När jag fyllde år i onsdags fick jag en Perkulator som jag hade önskat mig av mina föräldrar. Tidigare hade jag en ganska stor kaffebryggare som hade kaffebryggare på ena sidan och espressobryggare på andra sidan. Espressobryggaren funkade inte ens längre. 

När vi var hemma hos vår chef för ett par månader sedan blev jag bjuden på Perkulatorkaffe och jag tyckte det var så himla gott. Riktigt varmt var det också. Min gamla bryggare bryggde ganska varmt kaffe, men med Perkulatorn blir det ännu varmare. Det är ganska ont om plats hemma hos mig också så nu har lite välbehövlig plats frigjorts på köksbänken också.

Ytterligare en fördel med Perkulatorn är att man slipper kaffefilter. Känns bra för miljön.

lördag 2 september 2017

#WarOnCancer

Jag fick ett armband av min älskling i födelsedagspresent. Inte vilket armband som helst utan ett armband som bidrar till cancerforskning. På siten WarOnCancer.com kan man följa personer som kämpar mot olika cancersjukdomar. Man kan också dela med sig av sin egen historia.
Själv bedriver jag mitt eget lilla krig mot cancer kan man kanske säga. Den kost jag äter motverkar inflammation (som står bakom de flesta kroniska sjukdomar vi har idag, inklusive cancer), den stärker immunförsvaret och är icke-cancergödande. Socker är i allra högsta grad cancergödande. Socker är turbobränsle och det är precis vad cancerceller behöver för att kunna växa med den fart och intensitet som de gör. Att äta en ketogen kost med mycket naturliga fetter och minimalt med kolhydrater är att göra det extremt svårt för cancerceller att växa och överleva.

Jag läste någonstans att med den cancerutveckling och prognos som är idag kommer varannan svensk att drabbas av cancer. Det blir alltså du eller jag. Jag är helt övertygad om att risken att det blir jag är betydligt mindre än att det blir någon annan som äter den diet som de flesta gör idag. En diet med framförallt en hög andel kolhydrater.

Att bidra till cancerforskning är naturligtvis bra. Jag är däremot väldigt emot Cancerfonden som säljer (eller lånar ut sitt namn till företag som säljer) godis och bullar för att få in pengar. Det är rätt kontraproduktivt. Jag tycker också att det bedrivs alldeles för lite forskning kring hur kosten påverkar cancer. Exakt vilka forskningsprojekt WarOnCancer bidrar till vet jag inte än, men armbandet är fint och texten "#WarOnCancer" tilltalar mig. Man kan kriga mot cancer på många sätt. Ett effektivt sätt är att stärka sitt immunförsvar, läka ut sina inflammationer och inte äta en cancergödande kost.