tisdag 7 juli 2015

Lågt kolesterol = neurologiska problem

Just nu läser jag, lite till och från, boken "Hotet mot din hjärna" av läkaren och hjärnforskaren David Perlmutter. Jag kan verkligen rekommendera den. Allt han skriver är vetenskapligt underbyggt och resultat av hans egna erfarenheter som neurolog.

Just nu handlar det om kolesterol. Varför det är så viktigt framförallt för hjärnan. Man har hittat samband mellan högt kolesterol och bättre minnesfunktioner och även mellan lågt kolesterol och alzheimers.

Däremot finns det inget samband mellan högt kolesterol och hjärt-kärlsjukdomar. Detta såg man faktiskt i studier redan för 21 år sedan.

Citat från boken: "Kost-hjärta-hypotesen som säger att en hög konsumtion av fett eller kolesterol orsaker hjärtsjukdom har upprepade gånger visats vara felaktig, men trots det fortsätter denna hypotes att utnyttjas av forskare, penninginsamlande verksamheter, livsmedelsföretag och även statliga myndigheter drivna av prestige, vinstbegär och fördomar. Allmänheten är offer för århundradets största hälsobedrageri " (Och inte minst läkemedelsindustrin, min anm.)

Kolesterol är mycket viktigt för hjärnan och en viktig byggsten i tillverkningen av bl.a. könshormoner och D-vitamin. Kolesterol reparerar också skador i blodkärlen, skador som orsakas av socker. Att skylla plack i blodkärlen på kolesterol är som att skylla bränder på brandmän bara för att brandmännen alltid finns där när det brinner. 

Det som däremot blir problematiskt är när LDL oxiderar. Det gör att LDL:ets funktion försämras. Socker påskyndar oxideringen. Det är detta som bör undvikas snarare än höga LDL-nivåer i sig. Oxiderat LDL ökar risken för arteroskleros.

Med lågkolhydratkost brukar nivån av triglycerider sjunka, HDL (det "goda" kolesterolet) öka. LDL (det "onda" kolesterolet) kan sjunka, men inte alltid. Det kan öka och det behöver inte vara dåligt. Där behöver man ta reda på partikelstorleken. Stora partiklar är bra, små partiklar är mindre bra. Bilden nedan har jag lånat från kostdoktorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar